Wat bieden wij?

We zijn in 1981 vernoemd naar Haya van Someren-Downer, onze oud-partijvoorzitter. Zij heeft zich tijdens haar leven ingezet voor opleiding en training binnen de VVD. Het is ons streven om al onze leden een kans te geven zich te ontwikkelen, zowel met inhoudelijke kennis als in praktische vaardigheden. Wij zijn hét opleidings- en trainingsinstituut voor (potentiële) VVD-vertegenwoordigers. Door specifieke kennis en essentiële vaardigheden aan te reiken, kun je van de trainingen de visie en het gedachtegoed van de VVD beter uitdragen en realiseren.


Wat doet de Haya?

De Haya organiseert reguliere basistrainingen. Dit zijn verschillende soorten trainingen: van politiek-inhoudelijke en praktische trainingen in communicatieve vaardigheden tot vaktechnische opleidingen. Deze basistraining bestaan uit 3 onderdelen: Liberalisme, Debat en Presenteren. Daarnaast bieden wij ook modules die meer gespecialiseerd en gerichter zijn dan basistrainingen. Deze bestaan uit de thema's Media, Gemeenteraad, Gemeentefinanciën, Onderhandelen en Dilemma's.

Wanneer deelnemers basistrainingen gevolgd hebben kunnen ze deelnemen aan Regionale Masterclasses. Deze bestaan uit ongeveer tien bijeenkomsten en worden regionaal georganiseerd. Bijna iedere regio organiseert een masterclass (of heeft een samenwerking met andere regio’s).

Na het succesvol afronden van de masterclasses, hebben deelnemers de mogelijkheid om deel te nemen aan de daaropvolgende fase: de Kadertraining. Tijdens vier trainingen krijgen deelnemers door middel van trainingen en simulatiespellen meer kennis over de volgende vier onderwerpen: liberalisme, besturen, debatteren en onderhandelen.

Na het voltooien van de kadertrainingen kunnen deelnemers uiteindelijk ervoor kiezen om de Topkadertraining te doorlopen. De selectie voor de Topkadertraining is erg streng en plaatsen hiervoor zijn beperkt. Er zijn twee mogelijkheden om voor selectie in aanmerking te komen: je bent een van de beste kandidaten van de landelijke Kadertraining of je bent voorgedragen door de landelijke Permanente Scoutingscommissie (PSC).

Verder bieden we maatwerktrainingen zoals ‘Maatwerk besturen’. Deze trainingen zijn bedoeld voor specifieke knelpunten binnen regio’s, gemeenteraden en/of lokale netwerken.

Ontdek alle details over onze trainingen door te klikken op 'Agenda'.

Voor wie worden trainingen gegeven?

Trainingsactiviteiten worden georganiseerd voor (nieuwe) leden, zodat wij hen kunnen betrekken bij en te informeren over de VVD. Verder worden trainingsactiviteiten georganiseerd voor volksvertegenwoordigers en bestuurders zodat zij beter het liberale gedachtegoed kunnen uitdragen.

Aanmelden en betalen van trainingen

VVD-leden kunnen zich tot twee weken voor aanvang van de training aanmelden bij de opleidingsfunctionaris in de Regio of het Lokale Netwerk. Het annuleren van de deelname kan tot één week voor aanvang van de training. Bij annuleren na deze termijn ben je de gehele bijdrage verschuldigd. Dit geld ook als je zonder afmelding niet bij de training verschijnt.

Digitaal trainen

De basistrainingen Liberalisme I, Debat I en Presenteren I zijn ook gedigitaliseerd. De e-learnings kun je vinden door op de volgende links te klikken: Liberalisme IDebat I en Presenteren I.


Heb je vragen? De Haya staat je graag te woord!

E-mail: haya@vvd.nl